Ett ekodistrikt är ett geografiskt område där jordbrukare, medborgare, besöksnäring, föreningar och offentliga aktörer ingår ett samarbete för hållbar förvaltning av lokala resurser baserad på ekologiska, regenerativa principer för produktion och konsumtion.
Olika aktörer inom en region samverkar för att främja god och näringsrik mat, öka matsäkerheten, skapa arbetstillfällen och utveckla ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle.
Ekodistriktet bidrar till ett rikt matlandskap genom att främja korta varukedjor med lokal mat för lokala marknader. Med maten i centrum kan en levande landsbygd utvecklas och städerna förses med hälsosam mat och ett rikt omgivande landskap för
lokal turism.
Det finns nu 60 ekodistrikt i Europa och fler runt om i världen. Sveriges första startas just nu i landskapet Sörmland som en del av en internationell rörelse för
kunskapsutbyte.
Läs mer om det internationella nätverket Global Alliance for Organic Districts här.
Ökad ekologisk produktion bidrar avsevärt till minskad användning av kemiska gödnings- och bekämpningsmedel. Det har positiva effekter på klimatet, miljön, biologisk mångfald och djurs välbefinnande.
EU har identifierat ekologisk produktion som en viktig faktor för att uppnå målen i Den europeiska gröna given, Strategin från jord till bord och Strategin för biologisk mångfald.
Kommissionen har fastställt ett mål om att 25 % av EU:s jordbruksmark ska vara ekologiskt odlad 2030 och att det ekologiska vattenbruket ska öka betydligt.
Kommissionen har också antagit en Handlingsplan för ekologisk produktion, som lyfter fram ekodistrikt som ett framgångsrikt koncept och uppmuntrar medlemsstaterna att stödja framväxten av ekodistrikt.
Ekodistrikt Sörmland samordnas av Beras International Foundation i samverkan med MatLust på Södertälje kommun inom ramen för EU-projektet KISMET.
Kontakta oss på: info@ekodistrikt.se
Jostein Hertwig,
Projektledare
Ronnit Hasson,
Kommunikationsansvarig
Sofi Gerber,
Koordinator
Hans von Essen,
Ekonomiansvarig